Shou Sugi Ban

Letar du efter en originell designlösning där man använder sig av antika tekniker? Då kan Shou Sugi Ban vara något för dig. Vi erbjuder dig tidlösa och vackra träkolningslösningar för alla behov och arbetar utifrån den japanska tekniken som vi är specialiserade på. Shou Sugi Ban går ut på att man använder sig av eld för att säkerställa en bra träkonservering och ett hållbart resultat. Tack vare många års erfarenhet har vi sett till att skapa oss fullständig förståelse och kunskap om den japanska tekniken och kan genom detta hjälpa dig att få ett hem som är mysigt och personligt.

När du vänder dig till oss kan du vara säker på att du får material av högsta kvalitet, oavsett om du vill använda dig av träkolningstjänster för dina paneler, din terrass eller ditt staket omkring huset. Vi ser till att förbereda vårt eget trä och säkerställer att resultatet är framtaget för att passa just din interiör. Är du intresserad av att veta mer om tekniken eller vill höra om de tjänster som vi kan erbjuda dig är du välkommen att kontakta oss. Vi ser till att hitta en lösning som passar just dig och ditt projekt så bra som möjligt.

Bränt trä i Sverige

Den träbearbetningsteknik som vi använder oss av är mycket mångsidig och det finns många fördelar med att välja bränt trä till dina byggprojekt. Till att börja med kan vi berätta att det är en av de absolut första och mest effektiva metoder som användes i Japan för att konservera trä. När trä exponeras av mycket hög värme bildas ett naturligt konserveringsmedel som bland annat kan förhindra trä från att börja ruttna.

Just röta var till en början den främsta orsak till varför man började använda sig av tekniken, men genom åren insåg man även att förkolnat trä var mycket mer resistent mot fukt och väta. Vanligt trä har en förmåga att absorbera stora mängder fukt från både luft och vatten, men med Shou Sugi Ban är detta alltså ett minne blott. Att få ett material till ditt hus som kan stå emot både fukt och mögel är naturligtvis något att föredra och vår japanska träkolningsteknik, även kallad Yakisugi, är ett utmärkt alternativ för att vattentäta alla typer av träpaneler och trädetaljer, både i och utanför din hus. För att säkerställa den bästa och mest naturliga förkolningsprocessen använder vi oss enbart av hybridbaserade oljor, alternativ naturlig olja utifrån våra kunders behov och önskemål.

FSC logoAccoya logoCE mark

Våra produkter

DEGMEDA DARK BLACK ACCOYA®

Accoya® trä

DEGMEDA DEEP CHAR ACCOYA®

Accoya® trä

DEGMEDA LIGHT GREY ACCOYA®

Accoya® trä

DEGMEDA DARK BLACK lärkträd

Sibirisk lärk

DEGMEDA LIGHT GREY lärkträd

Sibirisk lärk

DEGMEDA DEEP CHAR lärkträd

Sibirisk lärk

DEGMEDA DARK BLACK gran

Nordisk gran

DEGMEDA AMBER gran

Nordisk gran

Fler produkter

Behöver råd?

Hittar du inte rätt dimensioner?

Yakisugi - Japansk teknik

Har du inte hört talas om Yakisugi tidigare kan det vara svårt att förstå hur metoden fungerar och hur den kan vara så effektiv. Enkelt förklarat kan man säga att denna teknik går ut på att behålla alla de positiva egenskaper som trä har, samtidigt som man eliminerar de egenskaper som kan påskynda röta, mögel eller annan förstörelse av materialet. Som tidigare nämnt kommer vår träförkolningsteknik att säkerställa att trät inte längre kan absorbera fukt och vatten, vilket ger dig ett vattentåligt material till ditt hus. Yakisugi är också en naturlig metod där man inte använder sig av starka eller farliga kemikalier, något som annars är förekommande när man ska bevara trä.

Vad tekniken av att bränna trä också kan bidra till är att du får ett material som är mycket vackert att titta på. Inte nog med att Yakisugi förbättrar färgerna och linjerna på materialet, så ser det även till att förstärka de naturliga toner och mönster som virket har. Eftersom varje träbit är unik i sitt slag kommer mönstret och färgerna att variera, något som skapar ett personligt och vackert intryck. Vi plockar fram det allra bästa av träets egenskaper och ser till att dess karaktär får lysa igenom!

Vad kostar Shou Sugi Ban?

Det finns många faktorer som kommer att vara avgörande för hur mycket ditt projekt kommer att kosta. Shou Sugi Ban har alltid varit en mycket populär teknik i Japan, men nu har intresset för den japanska metoden också blivit mycket uppskattad i andra delar av världen. Vilket typ av trä som du vill ha behandlat kommer att påverka priset, men också hur mycket trä som du vill att vi ska bränna.

Att bränna i trä är en svår teknik som kräver många års erfarenhet och kunskap för att det ska bli rätt. Vi arbetar alltid med maximal precision och full uppmärksamhet på detaljerna under hela processen. Här får materialet utsättas för lågor som uppnår 1100 grader tills det har fått en jämn och fin struktur. Därefter går vi vidare med att borsta trä för att eliminera all grovhet och tvättar av plankorna ordentligt. Innan de är helt klara behandlas de med hybridbaserade- eller naturliga oljor för ett perfekt och vackert slutresultat.

Är du intresserad av att veta kostnaden för ditt projekt är du välkommen att kontakta oss via mejl eller på telefon. Då kan du berätta mer om vad du behöver hjälp med och få korrekta prisuppgifter.

Stort urval av olika träsorter

Kärt barn har många namn och den japanska träförkolningstekniken kan kallas för allt från Shou Sugi Ban till yakiita och yakisugi. Även om namnen varierar beskriver det samma häftiga teknik som har använts i århundraden för att minimera risken för röta i trä. Här bränner man trä med hjälp av gasol som uppnår en mycket hög temperatur. Det ger en behandling av trät som är hållbart, vattenresistent och helt naturligt.

När du vänder dig till oss kan vi hjälpa dig att se till att ditt trä blir behandlat med perfektion. Yakisugi kan användas på många olika typer av träsorter och vi hjälper dig att hitta det rätta valet för dig. Bland annat kommer du att kunna använda dig av träförkolningstekniken på bland annat ceder, furu, gran, lärk och sibirisk lärk.

Att bränna på trä ger en fantastisk bevaring av materialet som lämpar sig utmärkt för bland annat vackra och hållbara golv, men det kan också användas för att säkerställa högkvalitativa och naturliga väggpaneler. Just furu och gran är dessutom extra populärt om man vill bygga ett däck eller skapa förkolnad trall som kan stå emot alla de väderlekar som Sverige har. Med Shou Sugi Ban minskar du risken för mögelangrepp och får ett trä som är vackert mycket längre.

Furu

Genom tiderna har furu varit det träslag som har varit mest använt och populärt till nordiska byggnader. Träet kan användas till bland annat inredning och möbler, men lämpar sig även bra för konstruktioner. Furu kommer från tallen och är ett slitstarkt material som har visat sig klara av de väderförhållanden som Sverige har.

Sibirisk lärk

Att använda sig av den japanska tekniken för att behandla sibirisk lärk är mycket fördelaktig. Orsaken till detta är helt enkelt för att träslaget har en naturlig förmåga att stå emot fukt och röta. När träet behandlas med Shou Sugi Ban får det en optimal bevaring och lämpar sig perfekt för altaner och uteplatser.

Gran

Att bränna ett trä som gran gör att du får fantastiskt tåligt konstruktionsvirke som kommer att stå sig länge. Gran är mycket robust och används vanligtvis till snickerier, invändiga paneler och lister, men som förr var mycket populärt för att skapa ordentliga och stadiga golv. Med Yakisugi kan du lyfta fram träets alla färger och mönster.

Accoya

Med accoya får du ett träslag som har en mycket lång hållbarhet och som dessutom ger en dimensionell stabilitet. Träslaget är ett bra val för den som vill ha ett material som klarar av utomhusmiljöer. Vi kan hjälpa dig att bränna trä accoya för att skapa vackra och hållbara dörrar, altandäck eller varför inte fönster?

Ceder

Ceder är ett mycket vackert träslag som går i bruna, gula och röda toner. Träslaget har en naturliga förmåga att bevara sig och kan stå emot hårda påfrestningar från väder och vind. Vi hjälper dig att bränna ceder för att skapa spännande och unika effekter på trädetaljer såväl som hela hus byggda med träslaget.

När lämpar sig Yakiita trä?

Trä som är behandlat med den unika japanska tekniken lämpar sig för alla tillfällen där man är i behov av ett material som är naturligt och som kommer att stå emot hårda påfrestningar. Eftersom tekniken säkerställer att materialet blir resistent mot vatten, röta och mögel lämpar det sig utmärkt för alla typer av byggprojekt utomhus såväl som inomhus. Det är till exempel mycket vanligt att vilja träförkolningsbehandla plankor på altanen eller däcket, men även att få en brännbehandlingsfasad på huset.

Ett annat tillfälle då tekniken kommer mycket väl tillhands är när man letar efter mer naturliga bevaringsmetoder. I Sverige är det vanligt att man använder sig av mycket starka kemikalier, som i vissa fall kan vara giftiga mot miljö och person. Vi använder oss endast av en kombination av förkolning och naturliga oljor för att skapa precis samma effekt, men utan någon negativt påverkan på miljön.

Yakiita kan användas på de allra flesta träslag och därför är valmöjligheterna nästan oändliga. Vill du skapa ett vackert trägolv där de naturliga mönstren och färgerna har lyfts fram eller vill du kanske säkerställa att fasaden på huset är så välbehandlad att du inte behöver oroa dig för mögel och fuktskador?

Fasadbeklädnad

Det finns flera olika fasadmaterial som man kan använda sig av, men trä är utan tvekan det mest traditionella och miljövänliga alternativet i Sverige. Med bränt virke på din fasad kan du minska risken för att fukt letar sig in och du får också en yta som inte kräver något underhåll.

Staket

Att sätta upp ett vackert staket runt huset ger ett fantastiskt snyggt intryck och med den japanska tekniken behöver du inte oroa dig för att behandla eller underhålla staketet för att det ska hålla sig fräscht. Här är träförkolningsmetoden mycket populär och det finns många träslag att välja mellan.

Trall

När du ska använda dig av naturligt material utomhus är det viktigt att du väljer ett träslag som är tåligt och robust. Det är dock minst lika viktigt att du behandlar träet för att det ska hålla sig i god form. Med Shou Sugi Ban håller sig trallen i toppskick året runt.

Golv

Förkolnat trä är mycket populärt över hela världen och många väljer att använda sig av tekniken när det är dags att lägga nytt golv. Det beror inte bara på att metoden anses vara mycket exotisk, utan även för att den ger en vacker effekt på träet som är svårt att uppnå på något annat sätt.

Väggpanel

Med väggpaneler i förkolnat trä kan du skapa ett hem som är personligt och hemtrevligt. Det förkolnade träet ser också till att skydda din bostad och minska risken för mögelangrepp. Vi hjälper dig att skapa vackra väggpaneler som du kan använda för att inreda ditt hem och ge huset en unik touch.