Svart trätrall

Funderar du över vilket virke du ska välja för att skapa ett svart trädäck? Bland de olika alternativen som finns att välja mellan är förkolnat trä ett av de allra bästa valen. När ett trä bränns får det nya egenskaper, det blir mer motståndskraftigt och hållbart. Förutom det blir den svarta färgen beständig på ett annat sätt än vad ett målat trädäck kan bli.

Våra produkter

Behöver råd?

Hittar du inte rätt dimensioner?
Svart trall

Shou sugi ban

Shou sugi ban är en teknik som också kan kallas yakisugi. Det är en traditionell japansk teknik för att behandla trä genom att bränna det så att det får en förkolnad yta. Allt sker mycket kontrollerat och förkolningen kan ske i olika hög utsträckning. Genom det och genom att använda olika träslag går det att få fram en lång rad olika nyanser och utseenden på träet. På det sättet går det att skapa speciella estetiska effekter. Tekniken har använts i Japan under flera hundra år, men här i våra trakter är det nytt att använda trä som förkolnats. Väljer du bränt trä får du därför inte bara ett fint och hållbart virke, utan också ett speciellt trä som drar blickarna till sig.

Vill du ha ett svart trädäck kan du välja mellan bränt trä av olika träslag, som furu, gran, lärk, cederträ eller accoya. Alla de olika träslagen går att behandla på ett sätt så att förkolningen gör det svart.

Köp svart trädäck

Trä som förkolnat enligt tekniken shou sugi ban eller yakisugi är mer hållbart än trä som behandlats på andra sätt, och passar därför bra att använda till trädäck. Träet löper en mindre risk att drabbas av fukt och mögel, och det är dessutom motståndskraftigt mot skadedjur och har ett naturligt brandskydd eftersom eld har svårt att få fäste i det som redan blivit bränt.

För att få ett svart trädäck behöver du en svart trall, som blivit mycket bränd och har förkolnat i relativt hög utsträckning. Den här processen går att göra med olika träslag, som lärk, gran, cederträ, furu och accoya. De olika träslagen har olika fördelar och vilket som passar bäst beror på hur just ditt projekt ser ut.

Förkolnat trätrall

Köp trädäck från oss

Att köpa virke till ett svart trädäck från oss är inte svårt. Du kan se de olika alternativen på hemsidan, och när du kommit fram till vilket träslag som passar dig bäst fyller du i ett formulär. Där anger du hur mycket du önskar köpa, vad du vill ha för profil och dimensioner på träet, fyller i dina personuppgifter och skickar iväg det till oss. Efter det kontaktar vi dig och ger information om aktuellt pris och när vi har möjlighet att leverera. Finns inte de dimensioner du önskar bland alternativen får du gärna kontakta oss så undersöker vi om det går att lösa. Du är också välkommen att kontakta oss om du har andra frågor.

Priser

Shou sugi ban är en teknik som skapar en vacker och hållbar trall. Det är inte det billigaste alternativet på marknaden, men med tanke på hur länge du kan räkna med att den håller handlar det inte om så stora summor.

Vilket träslag du väljer påverkar priset. Lärkträ är det dyraste alternativet, men det är också ett trä som i sig själv har mycket fina egenskaper. Furu är det billigaste alternativet.

Kontakta oss för aktuella prisuppgifter.