Træbeklædning

Træ har gennem hele menneskehedens historie, siden vi fandt ud af at bearbejde det, været anvendt som materiale til vores huse, til hegn og meget andet. Også i dag er træ et fantastisk materiale til beklædning af blandt andet facader. Med Shou Sugi Ban behandlet træ – også kaldet Yakiita og Yakisugi – har du adgang til et materiale, som kan holde de næste 100 år stort set uden vedligehold.

Shou Sugi Ban behandlet træ er en ældgammel teknik, som er udviklet af fiskere i en japansk landsby, som havde brug for at kunne beskytte deres træhuse mod det fugtige og barske klima ved kysten. Herhjemme har også vikingerne arbejdet med metoden, som består i at forkulle det øverste lag i træet. Herved skabes en smuk, unik og særdeles modstandsdygtig overflade, som mindst matcher trykimprægneret træ. Og så er træet behandlet uden brug af skadelige stoffer, men udelukkende ved hjælp af ild.

En efterfølgende børstning af træet samt en forsegling skaber den særegne tone, som det flammebehandlede træ har, og farve, tone og struktur kan varieres med denne efterbehandling.

Lodret beklædning af facaden

Skal en planke stå oprejst eller ligge ned, når den bruges til udendørs træbeklædning? Det kan vi ikke give noget entydigt svar på – det afhænger af byggeriet, din smag og den måde, facaden skal fungere på. Nogle siger, at en planke skal stå op, fordi det gør træet fra naturens side, men det er i virkeligheden mest et spørgsmål om æstetik og tradition, hvilken træbeklædning på din ydervæg du foretrækker.

Hos Degmeda kan du få facade brædder i en lang række forskellige træsorter, både nåletræ og hårdttræ, samt accoya, som er et kompositmateriale. Hertil kommer de nødvendige lister til træbeklædning, så facaden kan afsluttes korrekt.

Træbeklædning af dit hus med lodrette brædder af brændt træ giver et stolt og imponerende udtryk, som understreger træets karakter. Med den særlige teknik hvor vi arbejder med forkullet træ, etablerer vi en facadebeklædning med spor af den naturlige skønhed i træet. Du kan skabe en imponerende virkning i din facade ved at vælge farvetoning efter, hvordan lyset vil falde, så du udnytter træets naturlige muligheder for at skabe lysvirkninger og andre effekter i din træbeklædning.

Brug lodrette planker, hvor du ønsker at skabe en opadstræbende effekt i din facade, og hvor du har et ønsker om, at bygningen skal se slank og imponerende ud.

Vandret beklædning

Vandret træbeklædning er en klassisk måde at etablere større flader, hvor der samtidig skal ydes en god beskyttelse mod vejr og vind. Typisk lægges plankerne forskudt, så vand løber af overfladen, og man kan anvende mange typer træbeklædning på denne måde.

Når du vælger vandret træbeklædning med vores Shou Sugi Ban behandlede træ, opnår du en facade, som er stort set vedligeholdelsesfri og har en levetid på langt over, hvad man normalt kan forvente af en facadebeklædning.

Vandret beklædning anvendes som oftest, hvor man ønsker at skabe en rolig overflade med et klassisk udtryk. Alle vores Shou Sugi Ban behandlede træplanker kan anvendes, så det er udelukkende dit ønske til træets struktur, årring og farvetone, der bestemmer, hvilken type du vil vælge.

Vedligehold af facader i forkullet træ er stort set ikke-eksisterende, og med dette valg af materiale har du fået den ideelle kombination af et naturligt materiale med et naturgivent udseende og en holdbarhed, som langt overstiger de fleste andre materialer.

Anvend den vandrette træbeklædning både til afgrænsede facadeområder og til total beklædning af bygningen. Træ bliver et stadig mere populært facademateriale, og med Shou Sugi Ban behandlet træ har du muligheden for at anvende træ og samtidig sikre dig et holdbart og vedligeholdelseslet byggeri.

Træbeklædning - mange forskellige typer

Vil du opsætte en træbeklædning på dit hus, har du et hav af muligheder. Du kan vælge fyrplanker, granfasade, lærkfasade, cederfasade eller egetræfasade, som alle er nogle af de mest populære sorter til at etablere træfacader på et hus.

Vi tilbyder også facadebeklædning som plader, for eksempel i accoya, som er et kompositprodukt, hvor hovedbestanddelen er træmateriale, som suppleres med et kompositmateriale. Resultatet er et stærkt og vedligeholdelsesfrit produkt, der holder farven og strukturen i årtier.

Uanset hvilken type træ eller accoya, du vælger, er der tale om yakisuki – eller shou sugi ban – behandlet træ. En enestående måde at præparere træ på, som sikrer en uovertruffen holdbarhed, smuk glød og et hav af farvenuancer, alt sammen baseret på træets naturlige egenskaber. Shou sugi ban behandling er en flammebehandling af træets overflade, som forkuller det øverste lag og skaber en træ facade, som er modstandsdygtig over for vejr og vind, insekter, råd og svamp. Desuden medfører behandlingen en stor modstandsdygtighed over for flammer, hvilket gør træfacader udført med shou sugi ban teknologien til en aktiv del af husets brandsikring.

Går du den helt klassiske vej, kan du vælge en cedertræsfacade, som et den træsort, som shou sugi ban teknikken oprindeligt blev anvendt til af de japanske fiskere, der opfandt den til beskyttelse af deres træhuse nær kysten. Men lad dig ikke begrænse af dette. En sibirisk lærkfacade, fyrfacade, granplanker eller accoya facade kan give dig det nuancerede udtryk på din facade, som netop passer til dit byggeri.

Flammebehandlet træ er et unikt materiale til at skabe en husbeklædning, som udnytter træets naturlige udseende og struktur samtidig med, at der er minimal vedligeholdelse at tage vare på. Vælger du shou sugi ban behandlet træ tager du vare på naturen med et materiale, der ikke er behandlet med giftig kemi, men som har egenskaber, der langt overgår trykimprægneret træ i holdbarhed, udseende og kvalitet.

Cedertræ beklædning

Cedertræ – eller cypres, som træet også kaldes – er et træ i thuja familien, som er en omfattende gruppe af nåletræer. Cedertræ er det træ, som oprindeligt blev brugt, da de japanske fiskere fra landsbyen Naoshima udviklede shou sugi ban metoden til beskyttelse af deres træhus med cedertræsfacade mod det skrappe klima ved kysten.

Cedertræplanker har fra naturens side et højt indhold af harpiks og træolier, idet træet tilhører gruppen af røde nåletræer. Dette giver en naturlig træbeskyttelse, som yderligere forstærkes gennem flammebehandlingen af træet. Det var dette, som de japanske fiskere fandt ud af, og som vi i dag høster store fordele af med flammebehandlet cedertræ, som er ideelt til etablering af en facade.

Cedertræ kan bruges til alle typer facader og er et særdeles vejrbestandigt materiale. Flammebehandlingen præserverer træet, og den efterfølgende børstning af den forkullede overflade samt den efterfølgende forsegling bestemmer den farvenuance, som den færdige cedertræsfacade vil få. Under alle omstændigheder vil du opnå en facade, der fremhæves af træets naturlige glød, og som vil give dit byggeri et unikt udseende i tæt samklang med omgivelserne.

Brug shou suhi ban behandlet cedertræ, hvis du vil opnå en smuk, harmonisk facade med et autentisk look, som er tæt på naturens eget udtryk.

Cedertræ fås til en pris, der passer til de fleste budgetter – forhør nærmere hos Degmeda om konkret tilbud.

Lærk beklædning

En facade eller anden udendørs anvendelse af lærkplanker er blevet meget populært de senere år. Lærk hører til de såkaldt røde træsorter, hvor et naturligt indhold af harpiks og olier sørger for en høj grad af naturlig træbeskyttelse. Den styrker vi yderligere med shou sugi ban behandlingen, hvor flammer forkuller det øverste lag træ, så træet bliver særdeles holdbart og stort set fri for enhver vedligeholdelse.

Vælger du vores vare siberisk lærkplanker får du planker af et træ, som har vokset sig stort i den sibiriske kulde. Kulden betyder langsom tilvækst og dermed et særdeles stærkt, kortåret træ, som er stabilt. En siberisk lærkfacade er unik, holdbar og i smuk samklang med det udtryk, som det sibiriske lærketræ har fra naturens side. Se mere i afsnittet om sibirisk lærk.

Se vores afsnit om pris for at finde lærk pris og siberisk lærk pris og sammenlign med andre materialer fremstillet efter shou sugi ban behandlingsprincippet.

Lærketræ er kendt som et stærk materiale, som fra naturens side har stor styrke, og det er derfor efterspurgt som materiale til facadebeklædning. Hos Degmeda kan du få lærkeplanker i mange nuancer og med forskellig struktur, opnået alt efter hvilken grad af børstning efter flammebehandlingen, som vi har givet det, samt den efterfølgende forsegling.

Glæd dig til en unik facade med shou sugi ban behandlet lærk.

Sibirisk lærk beklædning

Sibirisk lærk beklædning er et godt valg, hvis du er tilhænger af et materiale, der har en helt usædvanlig styrke og holdbarhed. Ikke alene fordi det er behandlet efter Shou Sugi Ban principperne, men også fordi sibirisk lærk gror under forhold, hvor det vokser meget langsomt og derfor udvikler en meget tæt struktur. Det kolde klima i Sibirien er barske for et træ, men skaber stor styrke, når det kan klare sig under de ekstreme forhold.

Kigger du efter prisen, er lærk pris ikke den laveste, men det opvejes af den høje kvalitet.

Sibirisk lærk er med sit høje indhold af naturlige olier ideelt til shou sugi ban flammebehandlingen. Træets øverste lag forkuller perfekt, og gennem den efterfølgende børstning og forsegling kan vi opnå et udtryk, som er ganske unikt. Vælg mellem flere nuancer af farver, betoninger og strukturer og få dermed alle muligheder for at skabe en smuk træfacade.

Sibirisk lærk er også meget anvendeligt til hegn, terrasser og anden afdækning, men det er især med sin varme glød et perfekt valg, hvis du ønsker et udtryk på din husfacade, som er i samklang med naturens eget udtryk.

Shou sugi ban behandlet sibirisk lærk er et smukt, holdbart og unikt valg med masser af variantionsmuligheder.

Fyr beklædning

Fyrretræ er det klassiske valg til mange formål inden for byggeri, og i Danmark har vi brugt fyrretræ til facadebeklædning og byggeri i det hele taget gennem mange århundreder. Fyr beklædning er et godt valg, hvis du ønsker en facade med struktur og muligheder for mange nuancer i farvevalget, og ser du på fyr pris, er der tale om et meget tilgængeligt materiale.

Vi udvælger fyrretræ af bedste kvalitet, som vi herefter undergiver vores bearbejdning efter shou sugi ban princippet. Fyrreplankernes overflade forkulles, hvilket fungerer som en naturlig træbeskyttelse, der er langt mere holdbar end den kemisk trykimprægnering, som vi ellers ofte ser hos byggematerialer af fyrretræ. Høj kvalitet i fyrretræ vil blandt andet sige få knaster og en ådring, som er smuk og medvirker til træets styrke.

Du kan vælge mellem flere nuancer, idet vi efter forkulningen af træet børster det i varierende grad. Børstningen giver forskellige farvetoner, og den efterfølgende forsegling bevarer denne fuldstændig, som da du satte plankerne op. Du kan derfor regne med, at din facade af fyrreplanker bevarer sin skønhed gennem mange år.

Shou sugi ban flammebehandlingen skaber et særdeles modstandsdygtigt materiale. Du får således en fyrretræsfacade, der er resistent over for angreb af råd og svamp samt insekter.

Accoya beklædning

Accoya har opnået stigende popularitet, siden det kom frem for nogle år siden, og det skyldes, at man kan forme materialet, som man ønsker det, og at det har en utrolig styrke og stabilitet. Det er derfor på mange måder en fordel af vælge accoya planker, hvis du har brug for, at din facade er særligt godt beskyttet mod vejr og vind. Vender den for eksempel mod nord eller ligger yderligt mod havet, vil accoya ofte være et godt valg.

Accoya er et kompositmateriale, hvor det største indholdselement er træ. Hertil kommer så et kompositstof, og til sammen giver materialeelementerne et unikt, stærkt og formbart materiale. Da størstedelen består af træ, kan vi flammebehandle det ligesom alle andre shou sugi ban materialer, som vi fører. Du kan derfor få et hav af farvenuancer, strukturer og udtryk, og det hele får så ekstra værdi gennem accoyaens ekstra store stabilitet og styrke.

Ser du efter accoya pris, vil du opleve et konkurrencedygtigt materiale, som tillige kræver megen lidt vedligehold.

Accoya leveres i mange former, både som planker og plader. Ønsker du et anderledes udtryk på din facade, vil en beklædning med shou sugi ban behandlede accoya plader være en løsning, som du vil glæde dig over i mange år.

Gran beklædning

Gran er et smukt og klassisk valg, hvis du ønsker en træbeklædning af dit byggeri, som tager udgangspunkt i et materiale, som vi har anvendt gennem århundreder.

Vort grantræ er fra en rødtræssort og er derfor fra naturens side udstyret med et højt indhold af naturlige olier og en stor mængde af harpiks. Det er derfor fyldt med ‘naturlig træbeskyttelse’, som yderligere forstærkes, når vi shou sugi ban behandler træet. Det vil sige flammebehandler træets overflade, så den forkuller, hvorefter vi børster og forsegler den. Resultatet er en uhørt styrke og modstandsdygtighed over for råd og svamp, insekter og nedbrydning i det hele taget.

En granfacade i shou sugi ban behandlet træ kan holde i op mod 100 år og kræver i perioden en meget lille vedligeholdelsesindsats.

Vælg mellem mange betoninger og farvenuancer, som opnås gennem den børstning, som vi giver træet, når overfladen er blevet flammebehandlet. Gran har fra naturens side en dejlig varm nuance, og du kan dermed skabe en imødekommende og tryg facade, som vil imponere dine gæster – og glæde dig og familien hver dag.

Shou sugi ban er en fantastisk måde at behandle træ på, som stammer fra det gamle Japan, hvor fiskerne benyttede metoden til at beskytte deres huse mod havets skrappe fugt og vind. Drag alle fordele af metoden – også på dit eget hus.

Egetræ beklædning

Med shou sugi ban behandlede egetræplanker har du fået et materiale til rådighed, som naturen ikke kan tilbyde bedre, når vi taler om de almindeligt forekommende træsorter, som dyrkes bæredygtigt i moderne skove og plantager. Eg er en hård træsort, som har et højt indhold af garvesyre. Det sikrer en stor styrke og holdbarhed, og med shou sugi ban behandlingen understøttes den naturlige holdbarhed endnu mere.

Egetræ pris – ja, den er relativt høj, men sammenholdt med materialets kvalitet får du et usædvanligt godt match mellem pris og kvalitet.

Egetræ egner sig til enhver udendørs anvendelse, fordi træet er så stærkt fra naturens side og rummer syre, som gør, at vejr og vind påvirker det mindre end mange andre træsorter. Vores flammebehandling tilfører ekstra styrke, reducerer behovet for vedhold til reelt ingenting, og du kan have en intakt facade i 100 år med dette materiale.

Egetræ behandlet med flammer kan fås i et hav af nuancer og farvebetoninger, som fremhæver egetræets naturlige korte årringe og smukke struktur. Når egetræet er flammebehandlet, så det øverste trælag er forkullet, børstes det, så det får den farve, vi ønsker, hvorefter overfladen forsegles. Herefter har du et unikt og smukt materiale til din husfacade, som med et minimum af vedligehold kan holde i årtier.

Vælg efter budget og udtryk

Du har prismæssigt flere muligheder, når du vælger flammebehandlet træ. Prisen varierer efter træsorten, så du skal se efter, hvilken træsort der passer bedst til dit budget, og samtidig vurdere, hvordan den matcher det udtryk, du går efter på din facade.

Når man vurderer prisen på et byggeri, er det vigtigt at se på levetidsomkostningen og ikke blot prisen på opførelse og materialer. Lave omkostninger til vedligehold giver lavere livstidsomkostninger, og over tid vil en Degmeda shou sugi ban facade derfor være blandt de billigste løsninger, som du kan opnå.

Sammenhold de lave omkostninger med den skønhed og det unikke udtryk, som du får med en shou sugi ban behandlet træfacade – så er vi ikke i tvivl om, at du vil vælge denne løsning, næste gang du står med et byggeprojekt, der skal realiseres. Husk, at du har et hav af muligheder i vores produktpalette, så du kan opnå det visuelle og æstetiske udtryk, som du ønsker.

Træbeklædning - pris

Træ har gennem alle tider været anvendt som materiale til byggeri, og i mange lande er træhuse standarden. Herhjemme har vi ofte kombineret træet med sten og tegl, hvilket skyldes, at vi har et vindomsust og fugtigt klima. Dette har krævet materialer med stor vejrbestandighed.

Med shou sugi ban behandlet træ får du et materiale, som netop har denne enorme bestandighed over for vejr og vind, og som samtidig kræver et minimum af vedligehold. Det betyder, at en træfacade med flammebehandlet træ er vind- og vejrbestandig, modstandsdygtig over for råd og svamp samt insekter, og dertil kommer, at flammebehandlingen, udtrykket til trods, giver en unik beskyttelse mod brand. Shou sugi ban behandlet træ samler altså en lang række særdeles positive egenskaber ved et byggemateriale.

Prismæssigt betyder dette, at du set over facadens levetid får et særdeles prisgunstigt materiale, hvis du vælger shou sugi ban træ fra Degmeda.