Shou Sugi Ban

Shou Sugi Ban er en fantastisk teknik til at behandle træ ved hjælp af flammer, så det bliver smukt at se på, holdbart i mere end 100 år, stort set vedligeholdelsesfrit og brandsikkert. Shou Sugi Ban - på japansk skrives det (焼 杉 板) - eller metoden yakisugi er en gammel japansk arbejdsmetode til at behandle råt træ med ild, som en form for imprægnering uden brug af skadelige stoffer som eksempelvis er tilfældet ved trykimprægnering af træ.

Vi har hos Degmeda sat os for at øge kendskabet til og brugen af shou sugi ban i Danmark, så vi kan komme til i højere grad at bruge denne naturlige bevaringsmetode til træ - den egner sig fortræffeligt til vores klima. Ildbehandlingen fremhæver træets naturlige struktur og dets naturlige farve, som får en helt fantastisk glød og toning. Den ildbehandlede træ patinerer på en særlig måde, der kun gør det smukkere med tiden. Hos Degmeda leverer vi ildbehandlet træ til næsten ethvert formål i et hus - både til udvendigt og indvendig brug.

Brandbehandling af træ er udviklet i den japanske fiskerlandsby på øen Naoshima, hvor folk havde brug for at beskytte deres træhuse mod blæsten og fugten fra havet. Herhjemme kender vi faktisk også metoden fra vikingerne, så metoden har også stået sin prøve her.

Facadebeklædning

Vælg mellem nåletræ, eg og accoya, hvis du ønsker en stærk, smuk og bestandig facade på dit hus. Ildbehandlet træ kan fås i et hav af nuancer, der alle har det til fælles, at de er i samklang med naturens egne farver og bygger på det naturlige udseende, som træet har.

Vægpanel

Beklædning af indvendige vægge med et Yakiita vægpanel er en løsning, der trækker naturen inden for i dit hjem. Vælg træsort, farvenuance, struktur og glød som det passer bedst til designet i hjem, kontor eller offentligt byggeri. Ildbehandlet træ er en holdbar løsning, som bevarer sit udseende år efter år.

Hegn

Hegn af træ eller accoya kan bruges både som afgrænsning mod vej og skel og til at etablere læ omkring terrassen, skabe forskellige rum i haven, eller bruges på offentlige arealer som et stærkt og modstandsdygtigt materiale. Vil du have hegn med et naturligt udseende, er Shou Sugi Ban behandlet træ den smukkeste løsning. Med en naturlig olje vil likevel gjerde holde flere tiår uten annen behandling.

Terrasse

En terrasse skal være smuk, holdbar og kræve et minimum af vedligehold. Vælg mellem de forskellige træsorter eller accoya til din nye terrasse og skab et udendørs rum, der er den perfekte overgang mellem inde og ude. Ildbehandlet træ er en naturlig, holdbar og individuel løsning, der passer ind overalt.

Om os

Degmeda tilbyder traditionelle og tidløse løsninger med forkullet træ. Ved hjælp af denne antikke japanske teknik specialiserer vi os i træbeskyttelse med ild, og vi nyder at arbejde med klienter, der søger originale designløsninger. Vi mestrer den gamle traditionelle japanske teknik yakisugi, som kan gøre dit hjem og dine omgivelser hyggelige – hvad enten det drejer sig om beklædning, hegn eller til terrassen. Vi bearbejder ikke kun vores eget træ, men kan også tilbyde forkulning af træ til dine egne materialer. Forkullet træ er nemt at få til at passe perfekt til din eksisterende indretning – vi tror altid på vores kunders vildeste projekter og hjælper med at gøre dem til virkelighed. Hvis du føler, at denne teknik er lige præcis det, du har ledt efter, men ikke har en færdig plan, vil vi gøre vores bedste for at finde den løsning, der passer til dig.

FSC logoAccoya logoCE mark

Vores Shou Sugi Ban produkter

Se mere

Vores Shou Sugi Ban-projekter

Yakiita handler om at gøre træet vandtæt og involverer blandt andet at brænde det i specialbyggede ovne. Se på nogle af vores projekter.

Se mere

Antik, men alligevel tidløs japansk træbehandlingsteknik.

Shou Sugi Ban giver huset et særpræg udvendigt, der gør det skiller sig ud fra de fleste standardhuse. I dag er mange huse næsten identiske, og så er det ekstra sjovt at skille sig ud. Det er ikke nødvendigt at vælge mellem særpræg og kvalitet, for her får du begge i overflod. Du får et husovertræk, der holder og bemærkes. Naturlige materialer er på vej tilbage både i indvendige tendenser og som byggematerialer. Træ er naturligt, og med vores toiletborde undgår du brug af unødvendige kemikalier for at beskytte dine vægge mod vejr og vind. Du får også et hus, der er æstetisk og har naturlige farver.

Brændt beklædning holder meget længere end traditionel træbeklædning, og du behøver ikke male hvert femte år. Dette sparer dig også meget arbejde med slibning, maling og vedligeholdelse af beklædningen. Væggene er også stærkere mod angreb fra skadedyr som insekter, mus og rotter og modstår endda ild bedre end almindeligt træ. Derfor gør du også huset lidt mere sikkert ved at vælge beklædning, der er brændt. Shou Sugi Ban giver huset et særpræg udvendigt, der gør det skiller sig ud fra de fleste standardhuse. I dag er mange huse næsten identiske, og så er det ekstra sjovt at skille sig ud. Det er ikke nødvendigt at vælge mellem særpræg og kvalitet, for her får du begge i overflod. Du får et husovertræk, der holder og bemærkes. Naturlige materialer er på vej tilbage både i indvendige tendenser og som byggematerialer. Træ er naturligt, og med vores toiletborde undgår du brug af unødvendige kemikalier for at beskytte dine vægge mod vejr og vind. Du får også et hus, der er æstetisk og har naturlige farver.

Brændt beklædning holder meget længere end traditionel træbeklædning, og du behøver ikke male hvert femte år. Dette sparer dig også en masse arbejde med slibning, maling og vedligeholdelse af beklædningen. Væggene er også stærkere mod angreb fra skadedyr som insekter, mus og rotter og modstår endda ild bedre end almindeligt træ. Derfor gør du også huset lidt mere sikkert ved at vælge beklædning, der er brændt.

Trevern

Brændte træprodukter giver dig også et traditionelt hus, der forbliver moderne i lang tid fremover. Du behøver ikke at tænke på trendfarver på væggen eller være bange for, at huset går ud af mode og mister salgsværdien. Beklædning af høj kvalitet, som vi kan tilbyde dig, vil tværtimod øge husets værdi. Vi behandler træbeklædningen gennem helt naturlige processer og sikrer dig den allerbedste kvalitet. Naturligvis kommer vores beklædninger fra ansvarligt skovbrug, der ikke skader miljøet.

God skygge

Brændt tøj giver dig meget for dine penge. Du får smukke, unikke vægge, øget sikkerhed og et hus, der forbliver pænt og moderne i lang tid. Derudover sparer du penge på vedligeholdelse. Beklædning af brændt træ passer lige så godt ind i et moderne interiør som i et hus fyldt med naturlige materialer. Da behandlingen forbedrer træets egenskaber, ser husene nye og pæne ud selv efter mange år.

Unik struktur

Resultatet af hvert forkulningsprojekt er unikt - uden konkurrence!

Hvis du er lige så imponeret over brugen af ​​forkullet træ til det indvendige eller udvendige af huset som vi er, så lad os være en del af dine drømmeprojekter!

Vi tilbyder disse typer træ

Shou Sugi Ban behandlet træ kan fremstilles af mange træsorter, og der anvendes både nåletræ og hårdttræ. Hos Degmeda kan du få begge dele samt kompositmaterialet Accoya, som er et blandingsmateriale af træ og komposit.

Traditionelt er det ceder, der har været anvendt til ildbehandlet træ. Det er et klassisk træ i Japan, og den smukke overflade gør denne træsort meget populær og velegnet både til udvendigt beklædning og indvendig brug. Hos os kan du naturligvis også få cedertræ. Derudover kan du af nåletræssorterne vælge mellem fyr, gran og lærk, herunder også sibirisk lærk.

Vort nåletræ er de såkaldte rødtræssorter, hvilket betyder, at de har et højt indhold af harpiks og naturlige olier, der beskytter træet. I kombination med ildbehandlingen giver dette et uhyre holdbart og smukt materiale. Farverne changerer efter træsort og den efterbehandling med børstning og forsegling, som vi giver træet.

Sinirisk lærk er en særlig kvalitet af lærketræ, som har vokset i de kolde sibiriske skove. Det kolde klima giver langsom tilvækst og dermed et tæt og meget stabilt ved.

Fyrretræ

Fyrretræ er et klassisk materiale til bygningsbrug, hvad enten det er udvendigt eller indvendigt. Det hører til de såkaldt røde træsorter, som har et højt naturligt indhold af harpiks og olier, som fungerer som en slags naturlig træbeskyttelse. Kombineret med ildbehandlingen får det en utrolig modstandsdygtighed. Årringen fremhæves af behandlingen og giver en smuk overflade.

Sibirisk lærk

Sibirisk lærk er lærketræ, som vokser i det kolde, sibiriske klima. Det giver en meget langsom tilvækst og dermed et meget stabilt og holdbart træ. Lærk er meget velegnet til udvendigt brug, eksempelvis til facadebeklædning og hegn og nyder en stigende popularitet. Overfladen er smukt rødlig, understreget af den smukke åretegning i træet.

Gran

Gran er det klassiske træmateriale til såvel hegn som facader og indvendig brug. Grantræets smukke struktur giver træet en flot karakter, som yderligere fremhæves gennem Shou Sugi Ban behandlingen, hvor overfladen forkulles og derefter bearbejdes, så årer og struktur fremhæves på smukkeste vis. Ildbehandlingen, børstningen og forseglingen giver et stærkt materiale med stor modstandsdygtighed.

Accoya

Accoya er et kompositmateriale, hvor hovedbestanddelen er hårdttræ, i kombination med et kompositmateriale. Resultatet er et uhyre holdbart materiale, som har stor modstandskraft over for UV-stråling og i det hele taget er unikt i sin styrke. Det kan formes til ethvert brugsformål. Med Shou Sugi Ban behandlingen bliver det særegent og fås i mange nuancer.

Ceder

Ceder er den træsort, som oprindeligt blev anvendt til Shou Sugi Ban behandlingen, som også har betegnelserne Yakisuki eller Yakiita. Cedertræ, som også kaldes cypres, er fra naturens side som skabt til denne behandling, og at brænde i træ er udviklet på basis heraf. Cedertræ er ikke mindst populært til udendørs beklædning af facader.

Vores galleri

Se vores galleri

Yakisugi - Japansk metode til ildbehandling af træ

Man kan måske blive lidt forskrækket, lige når man hører det: Ildbehandling? Brænde i planker der skal bruges som byggematerialer? Det forstår vi godt, men sagen er, at vi har at gøre med en urgammel metode, som japanerne har anvendt i århundreder, og som har bevist sit værd som en metode til at behandle træ, så det bliver både smukt og bestandigt.

Yakisugi er det samme som Shou Sugi Ban teknikken og består i, at de øverste millimeter af en planke forkulles, hvorefter den børstes og efterbehandles. Resultatet er en smuk overflade på træet, og samtidig bliver træet særdeles bestandigt over for tidens tand, insekter, råd og svamp og brand. Denne måde at behandle træ på er et effektivt alternativ til trykimprægnering, og man får et langt smukkere resultat og langt mindre vedligehold over tid.

Ildbehandlingen hærder træets overflade, så den lukker sig og gør træet modstandsdygtig. Oprindeligt blev metoden opfundet ved havet, hvor træet skulle kunne modstå den fugtige luft, regn og blæst. Den er derfor særdeles velegnet også til træ, der skal anvendes i det danske klima, der ellers kan være en udfordring for træmaterialet på grund af de lange perioder med vedvarende fugt.

Brændt træ i Danmark

Brændt træ look har vi holdt af her i landet siden vikingerne, og metoden er så holdbar, at vi kender til træstolper tilbage fra vikingetiden, som stadig er bevaret. Metoden, shou sugi ban, som vi anvender, går tilbage til urtidens Japan, hvor den har præget byggeriet på alle måder.

Degmeda introducerer nu en række brændt træ produkter, som kan anvendes både til udvendig beklædning af bygninger og til indvendige formål. Kun fantasien sætter grænser for brugen af brændt træværk, som har en utrolig holdbar og en fantastisk smuk toning, som opstår ved den indledende ildbehandling – forkulning – af de øverste lag i træet og den efterfølgende behandling. Efter brændingen børstes træet, og graden af denne behandling bestemmer træets struktur og endelige farvetone.

Vi tilbyder brændt træ til såvel interiør, udvendig beklædning og hegn, og i alle tilfælde vil du få et helt særligt produkt, som er unikt i forhold til alle andre måder at behandle træ på. Glæd dig også over, at du med forkullet træ har valgt et materiale, som er miljøvenligt og ualmindeligt holdbart. Du bidrager dermed både til at bevare jordens ressourcer og undgår at påvirke omgivelserne med forurenende materialer som eksempelvis træbeskyttelse.

Shou Sugi Ban går også under navnet yakisugi og yakiita, som med variationer bygger på samme teknik med at ildbehandle træets overflade for at opnå en uovertruffen skønhed og holdbarhed.

Shou Sugi Ban colors

Vores Yakiita træ er velegnet til alverdens formål

Ildbehandling af træ – Shou Sugi Ban, Yakisugi eller Yakiita teknikken – er oprindeligt udviklet af japanske fiskere, som havde brug for at beskytte deres huses træfacader mod vind og vejr i deres landsby ved havet. Men træ, som er imprægneret på denne enkle, meget holdbare måde, bruges i dag til en perlerække af formål overalt i byggeriet – udendørs såvel som indendørs.

Hvis du skal have beklædt dit hus med en smukt, holdbar og naturlig beklædning, er Yakiita behandlet træ en stærk mulighed. Du kan vælge mellem fyr, gran, ceder, lærk samt eg og accoya og dermed få netop det udtryk, som du ønsker. Det særdeles modstandsdygtige træ er også meget velegnet til terrasser og til hegn i haven og mod vej.

Indendørs bliver shou sugi ban panel, gulve og vægbeklædning stadig mere populært, for teknikken med at brænde i træ giver en vidunderlig, naturlig overflade, som kan varieres betydeligt alt efter, hvilken efterbehandling træet gives efter behandlingen med ild. Når træet er ildbehandlet, børstes og forsegles det, og børstningen er med til at bestemme den farvenuance og den glød, som træet får.

Hvis du ønsker overflader indendørs og udendørs, som er i tæt samklang med naturen og samtidig har et minimalt vedligehold, er Yakiita behandlet træ en ideel løsning.

Shou Sugi Ban - fås til fornuftig pris

Prisen på træ behandlet på denne særlige måde, hvor overfladen behandles med ild, skal sammenlignes med prisen på andre materialer, der skal bruges til samme formål.

Der vil altid være mange overvejelser, når man for eksempel vil beklæde en facade eller anvende materiale til udendørs beklædning i øvrigt. Ud over selve prisen på indkøb af beklædningen skal man tænke på prisen for opsætning, samt den udgifter, der over produktets levetid vil gå til vedligehold og eventuelle reparationer.

Hos Degmeda er vi klar til at beregne prisen for en Shou Sugi Ban beklædning af dit hus, et hegn eller omkostningerne til materialer, der skal bruges til indendørs projekter. Vi beregner en pris ud fra de konkrete ønsker og mængder, der skal bruges, og kan tilbyde komplette løsninger fra levering af materialer til hjælp med at finde den rette entreprenør til montering af materialerne.

Prisen på vore materialer afhænger af, hvilken træsort du ønsker at anvende. Vi fører materialer fra fyr og gran over ceder til hårdttræ og accoya. Der er derfor en bred vifte af muligheder for at finde et materiale, der matcher dit budget.

De løbende vedligeholdelsesomkostninger ved Degmedas materialer er særdeles lave, da ildbehandlingen af træet er langt mere holdbar end eksempelvis trykimprægneret træ.

Tre der holder. Stolt lavet i Europa.