Shou Sugi Ban

Ønsker du et nytt uttrykk på huset og dets omgivelser, så er Degmeda noe for deg. Vi bruker en gammel japansk tradisjonell teknikk som bevarer trevirket for å gi det et naturlig design og et langt liv. Denne metoden kalles Shou Sugi Ban og er en måte å konservere treverk til bygg og redskaper. Uttrykket kommer av å bevare tre med ild og flammer, ofte kjent som karbonisert tre, og kjennes som Yakisugi. Sugi kommer av sypresstreet, men metoden kan brukes på alle typer tre. Hvorfor er det viktig å behandle trevirke på denne måten? Metoden hjelper til med å bevare treverket, samtidig som man slipper å benytte seg av kjemiske bindinger som kan skade naturen. Naturens egen forkullings-metode er selve essensen i denne japanske metoden som blir mer og mer populær. For å ta i bruk Shou Sugi Ban metoder, så trenger man egentlig bare de basiske elementene - slik som jord, ild og vann. Man må likevel ha noen store ovner som man kan behandle trevirket. Om dette ikke er passende, kan man kjøpe de ferdige produktene til gode priser fra oss. Følg med for å se mere om Degmeda sine produkter av forskjellig trevirke behandlet med ild og røyk. Her skal vi se på noen av trevirket og metodene som benyttes.

Fasadekledning

I likhet med det japanske uttrykket, brukes tre flittig i norske hus og hjem. Selv større bygg lages mer og mer i tre, fra konstruksjoner til fasade. Og fasaden er huset ditt utad, som skal holde kulde ute og gi lys for vind og regn. Jo bedre materialet er behandlet, jo bedre. Med vår fasadekledning.

Veggpanel

De fleste bruker Shou Sugi Ban for fasadekledning men det er ingenting i veien for å bruke det på innvendig panel. Spesielt på hytta passer metoden godt, da det hele gis en trygg og koselig følelse. Veggpanel fra Shou Sugi Ban har høy kvalitet og gir et nytt, spennende uttrykk.

Gjerde

Gjerder skiller tomter og viser hvor grensen går. Og gjerder trenger å være bestandige fra vær, råte, mugg og forurensing. Med den japanske teknikken vil man kunne sette opp et gjerde som holder i mange år uten vedlikehold. Med en naturlig olje vil likevel gjerde holde flere tiår uten annen behandling.

Terrasse

Terrassen skal være den koselige kroken på sommeren, hvor man kan nyte varmen og lese en god bok. Det er stedet for grilling, solbading og trivelige kvelder med venner og familie. Med en terrasse med trevirke som har disse egenskapene kan man slå seg til ro med den nye stilen.

Om oss

Degmeda tilbyr tradisjonsrike og tidløse trebrenningsteknikker. Vi stimulerer veksten av denne antikke japanske teknikken, spesialiserer oss innen trepreservering med ild og liker å jobbe med klienter som søker originale designløsninger. Vi har blitt eksperter på den gamle tradisjonelle japanske trebrenningsteknikken yakosugi, for å tilby hyggelig atmosfære til hjemmet ditt og omgivelsene: kledning, gjerde og platting. Vi behandler ikke bare vårt eget tre, men kan også tilby trebrenningstjenester for ditt eget tømmer. Brent tre er også perfekt egnet til interiøret – vi har alltid troen på våre klienters villeste prosjekter og hjelper til å virkeliggjøre dem. Dersom du føler at denne teknikken er akkurat det du har vært på utkikk etter, men ikke han en eksakt visjon ennå, vil vi gjøre vårt beste for å finne den løsningen som passer for deg.

FSC logoAccoya logoCE mark

Våre Shou Sugi Ban Produkter

Vis mer

Vår Shou Sugi Ban Prosjekter

Yakiita handler om å gjøre trevirket vanntett, og innebærer blant annet å brenne det i spesialbygde ovner.Ta en titt på noen av prosjektene våre.

Vis mer

Shou Sugi Ban Fasade fra Japan

Antikk, men likevel tidløs japansk trebehandlingsteknikk.

Shou Sugi Ban gir huset et særpreget ytre som gjør at de skiller seg ut fra de fleste standardhus. I dag er mange hus nesten identiske, og da er det jo ekstra morsomt å skille seg ut. Det er ikke nødvendig å velge mellom særpreg og kvalitet, for her får du begge deler i rikt monn. Du får en huskledning som varer og som blir lagt merke til. Naturmaterialer er på vei tilbake både i interiørtrender og som byggemateriale. Tre er naturlig, og med våre kledningsbord unngår du bruk av unødige kjemikalier for å beskytte veggene dine mot vær og vind. Du får også et hus som er estetisk og har naturlige farger.

Brent kledning holder mye lenger enn tradisjonell trekledning, og du slipper å male hvert femte år. Dermed slipper du også en masse arbeid med pussing, maling og vedlikehold av kledningen. Veggene blir også sterkere mot angrep fra skadedyr som insekter, mus og rotter, og tåler til og med brann bedre enn vanlig tre. Derfor gjør du også huset litt tryggere med å velge kledning som er brent.

Trevern

Brente treprodukter gir deg dessuten et tradisjonelt hus som holder seg moderne i lang tid framover. Du trenger ikke å tenke på trendfarger på veggen eller være redd for at huset går av moten og mister salgsverdi. Kledning av høy kvalitet, som vi kan tilby deg, vil tvert imot øke husets verdi. Vi behandler trekledningen gjennom helt naturlige prosesser, og sikrer deg den aller beste kvaliteten. Naturligvis kommer våre kledninger fra ansvarlig skogsdrift som ikke skader miljøet.

God skygge

Brent kledning gir deg veldig mye for pengene. Du får vakre, unike vegger, økt sikkerhet og et hus som holder seg fint og moderne lenge. I tillegg sparer du penger på vedlikehold. Kledning av brent tre passe like bra til et moderne interiør som til et hus fylt av naturmaterialer. Ettersom behandlingen forsterker treets egenskaper, ser husene nye og fine ut selv etter mange år.

Unik tekstur

Resultatet av hvert forkullingsprosjekt er unikt - uten konkurranse!

Trenger du råd?

Hvis du er like imponert over bruken av forkullet tre til husets interiør eller eksteriør som vi er, la oss være en del av dine drømmeprosjekter!

Vil tilbyr disse tresortene

Den japanske tradisjonen med å konservere trevirke har blitt brukt i hundrevis av år. Den er lett anvendelig også for våre tresorter her til lands. Likevel tilbyr vi en rekke andre tresorter som flittig brukes i norsk husbygging. Det som er bra er dens naturlige konservering og metoden som forsterker virket slik at man kan redusere bekymringen for at man må renovere eller restaurere.

Om man benytter våre tjenester vil man få et trevirke som er behandlet med perfeksjon og årelang erfaring. Vi kan bruke metoden på en rekke tresorter, slik som seder, furu, gran, sibirsk lerk for å nevne noen.

Shou Sugi Ban gir en utrolig konservering av materialet man velger seg, enten det være seg et nytt stuegulv eller husets ytre vegger. Det er ikke noe å bekymre seg får med det ustabile været man har i Norge, når man benytter seg av slikt brann-impregnert tre. Tenkt deg et furugulv som har disse egenskapene, eller et panel med lerk.

Vi tilbyr også mange ulike tresorter behandlet med accoya, en måte å impregnere trevirke som er skånsom mot naturen. Dette forsterker og beskytter materialene som man bruker i husbygging, enten det er til hytte eller hjem.

Furu

Furu er en av de urnorske tresortene som mange bruker på gulv. Furu har en sterk posisjon som byggematerialer i Norge gjennom hundrevis av år. Det handler om dens vær-bestandighet og robuste stammer. Det gjør den utmerket til husbygging.

Furu blir også brukt til interiør og møblement, slik som stoler og benker.

Sibirsk lerk

Sibirsk lerk er svært værbestandig fordi det holder fukt og råte unna. Når det i tillegg blir behandlet med den japanske metoden for konservering av trevirke, vil man få et veldig godt resultat.

Mange vil bruke sibirsk lerk på eiendommens uteareal, slik som gjerder, terrasser og garasjer. Sibirsk lerk er mer brukt på norske bygg.

Gran

Gran er vanlig som stendere og konstruksjonsvirke. Gran er en tresort vi finner nesten overalt i Norge, og det er fullt mulig å bruke den antikke metoden for å lage et sterkt konstruksjonsvirke. Med Yakisugi teknikken får treet fram dens nyanser som er viktig for å skape et indre miljø i huset.

Accoya

Accoya er den naturlige metoden å impregnere trevirke på. Resultatet blir et holdbart og svært robust materiale som kan brukes i mange år. Acetylering endrer cellestrukturen i trevirke slik at det blir sterkere og vannbestandig.

Vi leverer en rekke accoya produkt som passer til alt fra interiør til vegg og tak.

Seder

Seder er et eksotisk trevirke som utgjør en forskjell i norske hjem. Det kan ha ulike farger og nyanser, som gjør at mange synes det er vakkert. Det brukes gjerne for å skape egenskaper i husets miljø som skaper egenart og særpreg.

Degmeda kan forkulle seder til ditt hus slik at husets helhet blir gjennomført.

Vår galleri

Ta en titt på galleriet vårt

Forkullet treverk i Norge

Det er ikke en kjent tradisjon å bruke forkullet treverk i Norge, men det har vi tenkt å gjøre noe med. Metoden skaper et koselig inntrykk som har en rekke fordeler både for deg og naturen. For det første koster det ikke noe ekstra å bruke forkullet treverk når man skal bygge huset. Dessuten fungerer det på alle typer tre, både til vegger, gulv, fasade med mer.

Forkullet treverk har flere fordeler som du kanskje ikke tenker på med en gang. Men fordi forkullet tre ikke råtner, vil man slippe vedlikehold. En fasade utsettes for både sol, insekter, sopp og råte, men et yte som består av forkullet treverk, vil ikke påvirkes på samme måte.

Det vil si, det å skrape gammel maling, beise og male om igjen blir overflødig. Dette er ikke bare kjedelig og tungt arbeid, men det koster også mye. Brent tre har denne effekten. Det vil si at yten til trevirket endres ved at fibrene blir sterkere og trevirket blir mer værbestandig.

Degmeda er eksperter på metoden som har mange navn, slik som Yakisugi og Shou Sugi Ban, og det er vi som gir deg ditt moderne hus. Moderne hus av tre har også egenskaper som å være isolerende og ventilerende, og det får man med denne metoden.

Yakisugi Japansk teknikk

Yakisugi er den japanske teknikken som brukes for å forkulle og karbonisere tre. Denne prosessen skjer i naturlig i verden rundt oss, fordi det er oksidering som foregår. Med teknikken gjøres prosessen med ild og dermed går det mye raskere. Yaki sugi kommer av brent sypress, som er et trevirke man bruke i typiske japanske hjem. I dag er metoden tatt i bruk i en rekke andre tresorter, som passer godt i det norske markedet.

Det hele handler om å sette i gang en prosess ved å bruke ild. Man brenner altså treet, men passer på å ikke gå for langt slik at treet brennes opp. Men når yten brennes med ild, vil faktisk trevirke bli sterkere og vann resistent. Det gir også treet en gyllen farge, som likner beis. Det kan også skape en mørkere nyanse, fordi treet er forkullet. Som kanskje noen vet, så er forkullet tre like sterkt som stein.

For å skape et hjem som også følger trenden med miljøvennlighet og bærekraftighet, så er den japanske metoden et moderne steg i riktig retning. Ikke fordi den er ny, men fordi det ikke trengs kjemikalier eller andre substanser som virker ødeleggende på naturen. Det er ikke bare derfor, men det gir også et nytt preg på omgivelser.

Shou Sugi Ban colors

Yakiita - treet vårt passer til

Yakiita kan brukes på nesten alle typer av tre man finner i Norge i dag, noe som gir deg uendelige muligheter. Vi selv bruker metoden spesielt på gulv og fasade, men det er ikke noe i veien for å bruke det hvor som helst.

Yakiita handler om å gjøre trevirket vanntett, og innebærer blant annet å brenne det i spesialbygde ovner. Men dette er ikke en teknikk man kan benytte seg av uten erfaring. Med presisjon og kløkt får man det riktige resultatet, nemlig et bestandig tre som kan brukes omtrent overalt.

Vi anbefaler denne metoden unikt fordi den også utelukket bruk av oljer og maling som inneholder svært skadelige substanser, både mot egen helse og naturen generelt. Men det er ikke alt, den japanske metoden skaper også et unikt uttrykk man sjelden blir lei av.

Treet vårt passer til ditt hjem, det er helt klart. Det handler mest om du er villig til å gi fasaden et nytt utseende, leke med de orientalske tradisjonene som gir estetisk vakre bygg. Det passer også til skolebygg, rådhus og senter. Til og med hoteller bygges utelukkende av slikt trevirke i disse dager. Vi tror dette er veien flere og flere vil gå.

Hva koster brent treverk?

Det er mange ting som avgjør pris på et hus. Hvilke tilbud kan man oppnå, hvem bygger for deg, hva kan man gjøre selv, og hva koster trevirket. Shou Sugi Ban er en metode som forhindrer ting som råte og mugg, men det er ikke bare å legge planken på et bål. Det er en urgammel teknikk som krever riktig utstyr og håndverk. Bruker man feil varme eller prosess, vil ikke resultatet bli bra. Så for å få brannimpregnert trevirke, så må man kjenne denne metoden svært godt og følge den til punkt og prikke.

Det handler om å varme opp trevirke til ekstreme temperaturer, deretter børste og behandle det ytre laget for å jevne det ut. Det må videre vaskes og rengjøres slik at materialet fremstår som helt perfekt, klar til bruk til husbygging. Skal man vurdere kostnader på våre produkter, må man ta med slike ting som mindre vedlikehold med i regnestykket.

Ønsker du å vite hva ditt prosjekt vil koste med tanke på å benytte seg av den japanske metoden, er du velkommen til å kontakte oss via e-post eller telefon. Da kan du få et nøyaktig overslag over hva det vil koste, enten det er å legge gulv eller sette opp en hel vegg med brannimpregnert trevirke.

Tre som holder. Stolt laget i Europa.