Lärkträ fasad

Funderar du på vad du ska använda för trä till en husfasad? Med bränt eller förkolnat trä kan du få en helt annan estetisk effekt än med annat trä, och dessutom får träet positiva egenskaper, som att det blir skyddat mot fukt och eld.

Vad är Shou sugi ban?

Shou sugi ban är en japansk metod som används för att behandla trä. Under flera hundra år har man där bränt träpanelens yta så att den förkolnat i olika hög utsträckning. Här i Norden är det ett ganska nytt inslag med brända paneler. Med en lärk fasad som bränts får du ett hus med en mer uttrycksfull färg än andra trähus, och det kommer vara något andra lägger märke till.

Finns det då några fördelar med trä eller panel som är bränt/bränd, mer än att det blir snyggt? Absolut. Den specialbehandlade ytan gör att träet får ett större motstånd mot fuktskador, mögel, förruttnelse, svamp och skadedjur. En fasad som förkolnats påverkas dessutom mindre av solljus och det fungerar som skydd mot brand.

Vad är yakisugi och yakiita?

Tekniken shou sugi ban kan också kallas för yakisugi. Yaki är ett ord som betyder att något värms med eld, och sugi betyder cypress. Nuförtiden är yakisugi ett begrepp som kan användas för tekniken med bränd träfasad även av andra träslag. Yakiita är ytterligare ett ord som används för samma teknik.

Fasad av sibiriskt lärkträ

Lärkträ är ett tåligt träslag, som passar bra att använda till panel och fasader. När det behandlats och blivit bränt eller förkolnat får det ännu större motståndskraft och ditt hus får en beklädnad som kan stå emot de flesta påfrestningar som det svenska klimatet kan utsätta ett hus för. Vi erbjuder olika alternativ av sibirisk lärk panel för fasad till hus. De olika alternativen är behandlade på olika sätt, så graden av hur mycket träet är bränt eller förkolnat varierar och därför blir lärkpanelen också olika färg.

Yakisugi ceder

ett lärkträ som är djupt förkolnat och har en svart och ojämn yta som påminner om kol

DEGMEDA Dark Black Charred Larch Wood

förolnad lärkpanel som har en slät yta och väldigt svart färg

DEGMEDA Dark Grey Burnt Larch Wood

lärk ytterpanel som behandlats något mindre och är mörkt grå istället för svart

DEGMEDA Light Grey Charred Larch Wood

ljust grå sibirisk lärk panel

DEGMEDA Dark Brown Burnt Larch Wood

lärk fasad som behandlats till att bli mörkt brun

DEGMEDA Red Amber Charred Larch Wood

lärkpanel som är mörkt rött bärnstensfärgad

DEGMEDA Charred Amber Larch Wood

ljusare bärnstensfärgat trä

Lärkpanel pris

Lärkträ är inte ett bra alternativ om du söker efter det som blir billigast, inte heller är trä behandlat med shou sugi ban ett budgetalternativ. Däremot är bränt lärkträ ett väldigt bra alternativ om du söker ett slätt och vackert trä som är behandlat på bästa sätt för att ge dig en hållbar fasad. Lärkträ har i grunden en gyllene färg och med olika grader av bränning och förkolning går det att få fram relativt många olika grå och bruna nyanser av träet. Det gör att du kan skapa olika estetiska effekter med träet.

Lärkträ kan kosta upp till 150 dollar per kvadratmeter, vilket motsvarar strax under 1300 kronor.

Kontakta oss

Tycker du att det är svårt att avgöra vilken sorts trä som passar bäst till ditt projekt, eller att räkna ut hur mycket du behöver? Du får gärna kontakta oss för att få hjälp att göra rätt val. Du kan också följa oss på sociala medier för att få inspiration. Vet du redan vad det är för trä du önskar, men undrar mer om kostnaderna? Då är du också välkommen att kontakta oss så får du mer exakta prisuppgifter för trä med de dimensioner och i den mängd du önskar.

Att köpa lärkfasad

Att köpa förkolnad lärkfasad från oss är inte särskilt svårt. Du letar upp den variant du önskar här på hemsidan och fyller i formuläret där du anger vilka dimensioner du vill ha och hur stor mängd du behöver. Hittar du inte rätt dimensioner får du gärna kontakta oss, så ser vi om det går att lösa.

Fyll i dina personuppgifter och klicka iväg beställningen, så återkommer vi till dig inom kort.

Att köpa sibirisk lärk panel är ett bra val. Du får ett trä som är behandlat genom en metod som använts i århundraden i Japan, och som tillsammans med lärkträets fina egenskaper ger dig en panel av bästa klass. Panelen kommer hålla länge och klara det mesta. Träet kan motstå angrepp av fukt och skadedjur, det klarar olika temperaturer och väder, och att det redan är bränt fungerar dessutom som ett brandskydd.

Inte minst får du en fasad som är väldigt vacker och uttrycksfull. Den naturliga behandlingen blir annorlunda än om huset målas, samtidigt får du en färg som drar människors blickar till sig. Du får ett hus som sticker ut i mängden, eftersom det fortfarande är så pass ovanligt med förkolnade fasader här i Sverige.