Mörkgrå fasad

Letar du efter trä för att få en mörkgrå fasad till ditt hus kan förkolnat trä vara ett alternativ att överväga. Med förkolnat trä kan du få en mörk fasadfärg och samtidigt ett trä som är hållbart, vackert och naturligt. Det blir dessutom en fasad som är unik och sticker ut i mängden, eftersom det fortfarande är få hus i Sverige som har paneler av bränt eller förkolnat trä.

Behöver råd?

Hittar du inte rätt dimensioner?

Vad är shou sugi ban?

Shou sugi ban är en gammal japansk metod för att behandla trä. Metoden kan också kallas för yakisugi eller yakiita. Träet behandlas genom att det blir bränt och i viss utsträckning förkolnat. På det sättet blir det mer motståndskraftigt. Det tål mycket mer fukt och andra påfrestningar som kan komma med olika väder, och det fungerar dessutom som ett brandskydd.

Genom att bränna träet olika mycket och att använda olika träslag går det att få fram olika färger, så det blir möjligt för dig att få en fasad till ditt hus i en färg som passar. Shou sugi ban är fortfarande ovanligt i Sverige, så ett hus med ytterpanel av förkolnat trä kommer upplevas som speciellt och något som drar blickarna till sig.

Vilka olika träslag finns för mörk fasadfärg?

Vill du ha en fasad med förkolnat trä som fått en mörkt grå färg finns det flera olika alternativ. I vårt sortiment hittar du accoya, lärkträ och gran. Med alla dessa tre alternativ går det att få en mörk fasadfärg som skapats genom att träet förkolnat.

Accoya är ett trä där alla steg från odling fram till färdigt virke är utformat med tanke på hållbarheten och att det ska vara ett förnybart material. Lärkträ är ett av de finaste och tåligaste träslagen, vars egenskaper blir ännu bättre efter att det förkolnat. Gran är i sig ett ganska mjukt träslag, men kan med shou sugi ban bli motståndskraftigt och passa bra att använda till panel.

Skapa en mörkgrå fasad med bränt eller förkolnat trä

Genom att använda en gammal japansk teknik där träet förkolnas blir det mer motståndskraftigt. Dessutom kan det få en mörkgrå färg och ett unikt utseende.

Mörk panel pris

Trä som behandlats enligt shou sugi ban är ett väldigt tåligt trä som ger ditt hus en unik stil. Du behöver varken behandla eller byta ut din ytterpanel på väldigt många år om du väljer beklädnad till ditt hus av trä som behandlats på det här sättet.

Mörkgrå lärkpanel

Lärkträ är ett väldigt tåligt och vackert träslag. När det behandlats genom förkolning är det nästan oslagbart i sin motståndskraft mot till exempel fukt. Priset för en mörkgrå bränd panel i lärkträ kan vara på upp till 150 dollar per kvadratmeter.

Mörkgrå panel av gran

Obehandlat granträ är bara medelhårt och inte särskilt motståndskraftigt. Därför är det ett träslag som för det mesta inte rekommenderas att använda som ytterpanel. När det behandlats med förkolning blir det annorlunda och träet får egenskaper som gör att det kan passa väldigt bra som fasadpanel. Priset ligger på mellan 65 och 130 dollar per kvadratmeter.

Mörk panel av accoya

Accoya är ett av de träslag som är bäst om du ser till förnyelsebara alternativ. Även de metoder som används för att odla, avverka och processa träet är utformade med tanke på hållbarhet. När du ska ha ett trä eller en panel av accoya som är bränt/bränd kan priset variera ganska mycket, men det hamnar någonstans mellan 40 och 100 dollar per kvadratmeter.

Köp mörkgrå fasad

Att köpa det trä du behöver för att skapa en mörkgrå fasad till ditt hus är inte så svårt. Den information du behöver för att göra dina val finns på hemsidan. Är det något som känns oklart eller där du behöver mer hjälp för att veta vad du ska välja kan du kontakta oss. Detsamma gäller om de dimensioner du önskar inte finns som alternativ på hemsidan. När du bestämt dig för vilket trä du vill köpa letar du upp det i vårt sortiment. Du kommer då till ett formulär och kan på ett enkelt sätt ange vilken profil du vill ha på virket, vilka dimensioner det ska ha och hur mycket du behöver. Du skriver också in dina personuppgifter, som namn, adress, e-post, telefonnummer och vart leveransen ska göras. Det går också att skriva ett meddelande till oss om det är något särskilt du vill att vi ska tänka på. När vi fått in informationen om vad du önskar att beställa hör vi av oss till dig och du får mer information om vad vi kan leverera, när leveransen kan ske och vad det sammanlagda priset blir. Efter det kan din beställning behandlas och du kan få det du behöver till din fasad.