Trall

Har du köpt ett nytt boende eller vill du komplettera och utöka ditt befintliga så kan en altan eller ett trädäck göra väldigt stor skillnad. Om du väljer att satsa på ett genomtänkt trädäck vid huset så höjer du värdet inte bara i pengar utan också i de mjuka värdena. Du får extra utrymme som knyter ihop inne och ute, helt nya ytor för härliga aktiviteter och umgänge.

Ett litet trädäck vid ett gammalt hus eller ett jättestort bränt trädäck runt nybyggt spabad ger verkligen pricken över i. Det finns så många olika spännande möjligheter och lösningar för olika platser, underlag, utseenden och behov. Därför vill vi dela med oss av lite inspiration, tips och goda råd för dig som börjat fundera på vilka lösningar som kan vara bäst och snyggast just vid ditt hus.

Behöver råd?

Hittar du inte rätt dimensioner?

Bygga trädäck själv

Med lite trallvirke kan du som är lite händig bygga ett snyggt trädäck vid husets entré utan alltför stort besvär. Lite mer arbete blir det förstås med ett högt trädäck och trappor mellan olika nivåer i trädgården. Det gäller att se möjligheterna, det är bara fantasin och kanske plånboken som sätter gränserna. Börja med att tänka igenom vad det är du vill ha och vad som är viktigast för just dig.

Trall

Trall som håller för framtiden

Det ligger ganska mycket arbete bakom en snyggt byggd altan. Det är viktigt att välja rätt material och rätt design, särskilt om du ska bygga ett riktigt stort trädäck som måste hålla i många år.

Välj trallvirke med omsorg. Ska det vara värmebehandlat eller tryckimpregnerat, ska det vara mörkt eller ljust, kanske behandlat på något sätt som framhäver träets struktur eller ger ditt trädäck ett läckert bränt utseende. Titta gärna på hur andra gjort till att börja med. Tycke och smak är viktigt och väldigt individuellt så välj det du gillar och ta det därifrån.

Vanligt trallvirke

Det vanligaste alternativet är nog tryckimpregnerad furu, men det finns många fler varianter att välja på. Värmebehandlad furu är ett klimatsmart val som ger många bra egenskaper som rötskydd och hållbarhet. Detta alternativ ger en speciell brunaktig färg med fin lyster. Det krävs ytbehandling och en del löpande underhåll för att bibehålla färgen, annars bleknar den men de goda egenskaperna består. Thermowood är Svanenmärkt. Ett bättre alternativ är bränt trädäck med lätt förkolnat utseende. Det blir väldigt läckert med ett stort bränt trädäck på framsida av ett hus.

Hur du gör och vilket material du väljer måste förstås också anpassas till underlaget, användningsområde, storlek form och design. Självklart handlar det också om hur mycket arbete du vill lägga ner både på själva bygget och eventuell efterbehandling.

Bränt trä trall

Shou Sugi Ban bränt trä med speciella egenskaper

Shou sugi ban kallas metoden när träet behandlats med mycket hög värme så att det nästan är förkolnat på ytan. Tekniken är mycket gammal och ger extremt hög hållbarhet. Det finns flera hundra år gamla hus med träfasad i denna teknik, träet har visserligen ljusnat på ytan och fått sin berättigade patina men ändå bibehållit alla sina goda egenskaper år ut och år in. Denna gamla metod att bränna ytan gör att träet blir tätare och inte alls lika mottagligt för röta eller andra angrepp. Behandlingen gör också att träet får hög brandsäkerhet. Någon målning eller efterbehandling behövs inte men det förekommer att ytan borstas eller oljas in ändå.

Shou sugi ban eller Yasugi

Metoden är mycket gammal och kommer från Japan där det ursprungligen hette yakisugi vilket betyder bränd ceder. Det var nämligen just ceder man först använde. I Europa kallas det ofta i stället för shou sugi ban, men det är alltså samma sak. Det sägs att namnförvirringen möjligen handlar om en felskrivning av ett kinesiskt tecken som lett till annat uttal och en förändring av det ursprungliga namnet på den här typen av bränt eller förkolnat trä.

Oavsett vilket namn som används så handlar det om att ytan bränns riktigt hårt. I Sverige är ju inte ceder så vanligt så här används metoden med stor framgång på exempelvis kärnfuru.

Bränd trätrall utomhus

Trätrall som ska läggas utomhus måste helt enkelt tåla fukt och väta riktigt bra. Allt annat är otänkbart. I Sverige regnar det en hel del och all snö under vintern kan också ställa till med problem på ytor som inte är behandlade för att tåla olika temperaturer, is, smältvatten, regnvatten och perioder med väldigt mycket fukt.

Bränt trä håller bättre än tryckimpregnerat

Tryckimpregnerad trall fungerar bra och är kanske det mest välkända trallvirket för utomhusbruk. Men bränd trätrall är nästan ännu bättre utomhus. När träets ytskikt behandlats och bränts i dessa höga temperaturer blir strukturen tätare och motståndskraften mot röta och insektsangrepp blir mycket större. Dessutom får bränd trätrall ett inbyggt brandskydd eftersom flamutvecklingen är så mycket sämre. Ytterligare fördelar är att det inte behövs några kemikalier eller andra behandlingar vilket gör att den här typen av bränd trätrall även är miljövänlig. Bränt trädäck har en låg kostnad för underhåll över tid, dessutom.

Designen viktig

En altan eller ett trädäck med rätt design gör verkligen skillnad. Lägg gärna till ett staket i samma material för helhetsintrycket så allt knyts samman av samma färgskala. Ett litet trädäck vid husets entré kan välkomna dig själv och besökare in i huset. På baksidan kanske det passar med ett större trädäck direkt på mark, i nivå med huset för en smidig övergång mellan ute och inne.

Trädäck på marken

Ett trädäck gör att huset känns större. Även om ett sådant trallgolv kanske mest används under sommarhalvåret blir det härligt att komma utomhus med ett trädäck i nivå med inomhusgolvet. Ute och inne flyter ihop på ett behagligt sätt. Ett trädäck i marknivå som saknar tak behöver vanligen inget bygglov men kolla gärna med din kommun först. Ibland finns regler om mått och placering och kanske grannarna vill tycka till också. Det är aldrig fel att fråga först.

Underlaget är viktigt

Förbered alltid underlaget noggrant, det måste vara väldränerat och plant förstås och att det är stabilt är viktigt för att undvika framtida problem. Gräv ut lös jord och grunda sedan med ett tjockt lager makadam som packas med vibrator för att få ett stabilt bärlager inför bygget av trädäck på mark.

Ofta blir det så positivt med ett trädäck att det redan från början kan vara klokt att tänka över eventuella kommande påbyggnader eller utökning av något slag. Kanske ska en del av trädäcket glasas in eller komma under tak för att öka användningsområdet ännu mer. Titta på shou sugi ban när du planerar trädäck och ska köpa virke eller trall. Den kostnad det handlar om tjänar du igen många gånger eftersom underhållet är så enkelt eller rentav obefintligt.

Trall på plattor

Om marken är plan och ditt trädäck ska vara i marknivå behövs ingen gjutning av plintar. Som beskrivits ovan går det att göra en stabil platta av makadam som skakats samman, en annan metod är att lägga grunden med lösa stenplattor som placeras ut över hela området som ska täckas av trädäcket. Även här är det viktigt att grunda ordentligt med makadam och lägg gärna ett lager fiberduk ovanpå för att undvika problem med ogräs som så småningom sticker upp mellan brädorna i trallgolvet. Metoden att bygga på plattor är vanligare i Finland än i Sverige.

Morgonsol eller grillkvällar

Platsen för ett trädäck kanske är självklar. Det kan bero på väderstreck och hur den blivande altanen är tänkt att användas. Morgonkaffe, sommarlunch, spabad och avkoppling eller grillkvällar i solens sista strålar. Kanske en kombination av alltihop går att ordna. Ett jättestort däck runt hela huset eller två separata på olika sidor av huset. Allt är möjligt och överallt fungerar shou sugi ban utmärkt med sin stora motståndskraft mot det mesta som ett utomhusgolv kan utsättas för. Välj gärna sotat eller bränt trävirke för ett sådant här trädäck. Det håller fantastiskt bra i alla väder och blir vackert, behagligt och dessutom miljövänligt.

Trädäck runt poolen

Ett pooldäck gör poolen till mycket mer än en badplats. Oavsett om din pool ligger nergrävd i marken eller ovanpå behövs utrymme runtomkring för att ge det där lilla extra. Mörkbrunt, bränt trä är oerhört effektfullt mot blått vatten. Det ger verkligen en känsla av att naturen är nära, det ursprungliga i evolutionen. Vatten, trä och eld gör sig bra ihop.

Underhållsfritt poolområde

En pool har ofta med avkoppling att göra och då är det ju extra skönt med ett underhållsfritt trädäck runt poolen. Kanske kompletterat med ett staket för insynsskydd eller helt enkelt ett räcke att hänga blöta handdukar på efter doppet. Ett fint pooldäck ger utrymme för umgänge och sollapande. Ofta nog också för umgänge och en avkopplad livsstil. Dessutom gör ett pooldäck att vattnet hålls renare eftersom inga bara fötter går från jord, sand och gräs till poolen med allt vad det innebär av risk för nedsmutsning av vattnet. Att det inte är lika stor risk att halka på ett trädäck är förstås också en fördel.

En pool är en rejäl investering i både dig själv och din fastighet. Att komplettera med smakfullt designat poolområde i trä blir pricken över i. Att ha det kemikaliefritt och miljövänligt känns bra i magen.

Trädäck på gräsmatta

Gräsmattor kan vara väldigt fina men underhållsfria är de knappast. Det ska klippas, krattas och rensas mossa och ändå trivs sniglarna där. Varför inte göra ett lättskött trädäck i stället så får du en härlig yta för alla möjliga aktiviteter. Ett trädäck håller för det mesta, det blir inga gräsfläckar på kläderna heller. Och sniglarna flyttar därifrån.

Trädäck vid lekstugan

Kanske finns det en lekstuga eller ett lusthus någonstans på tomten och då passar det ju utmärkt med ett trallgolv runtomkring för att ringa in ett eget område runtom. Det går utmärkt att bygga trädäck på en gräsmatta men samma krav som tidigare finns ändå. Det måste vara plant och vill du slippa problem med gräs eller ogräs som växer upp genom springorna så småningom behövs en markduk som kväver växtligheten på marknivå. Allra bäst blir det om du gräver bort gräset och grundar med makadam eller kanske gjuter plintar beroende på hur marken ser ut och hur stort du ska bygga.

När trätrallen ligger nära marken på det här viset är det viktigt att den är motståndskraftig mot fukt och då är kraftigt bränt virke ett väldigt bra alternativ. Det kan bli riktigt läckert med nästan svart trätrall mot ett vitt lusthus till exempel.

Spabad och trädäck

Hör du till de lyckliga som har plats för ett eget spabad så finns hur mycket som helst att göra runtomkring för att få ett eget litet paradis helt avsett för skön avkoppling och avslappning. Det kanske inte bara behövs trädäck utan också väggar och tak åtminstone över en del av anläggningen. Tänk på att bygglov kan behövas innan du börjar bygga.

Genomtänkt design

Ett välutrustat spabad har kanske både bubbelpool och dusch och finns det utrymme så har väl en bastu också sin plats här. Avrinning och i vissa fall ventilation måste fungera perfekt för att det inte ska uppstå problem. Ett spabad ska inte ge problem, det ska vara en plats där man kopplar bort problem. Ta gärna hjälp av proffs för att designa just ditt spabad så det blir exakt som du vill ha det. Det blir en fantastisk investering i ditt eget välmående. Tänk att när som helst kunna glida ner i en bubbelpool efter en hård dag på jobbet.

Väljer du att bygga en bastu också så är bränt trä nästan självskrivet med sina fantastiska egenskaper som står emot både fukt och värme och dessutom har bra brandegenskaper, något som är nog så viktigt om bastun är vedeldad.

Yakisugi trall - prisvärt

Yakisugi trall kanske ser ut att kosta mer än vanlig furutrall. Men riktigt så enkelt är det inte. Furutrallen kräver ett helt annat underhåll, det är mer utsatt för naturens nycker, det kan mögla och ruttna om det inte sköts ordentligt varje år.

Billigare över tid

Förkolnat trä är definitivt ett prisvärt alternativ för den kvalitetsmedvetna. Förutom minskade underhållskostnader så sparar det också in miljöpoäng eftersom det är kemikaliefritt. Ett bevis på dess hållbarhet är väl att ett av världens äldsta trähus har bränd fasadpanel och det är originalpanelen som fortfarande sitter kvar efter många hundra år. Lite gråare och mer silverglänsande efter alla år, men fortfarande utan rötangrepp eller andra skador.

Yakisugi eller shou sugi ban är definitivt värt varenda krona och en otroligt bra investering för den som vill bygga altan eller någon form av trädäck vid sin entré eller på annat ställe i sin trädgård. Vare sig det gäller villan eller sommarstugan så är yakisugi trall det rätta alternativet för dig som vill ha något som är både vackert och lättskött, något som håller i nästan hur många år som helst utan att du behöver lägga en massa tid och pengar på skötsel och underhåll varje år.

Stort trädäck i förkolnat trä

Ett riktigt stort trädäck, vad kan det användas till? En dansbana, kanske? Det är inte jättevanligt att folk bygger dansbanor nu för tiden men visst går det. Det går också jättebra att bygga en riktigt rejäl altan runt hela huset eller i anslutning till brygga och sjöbod om du råkar ha tillgång till det. Ett stort härligt bryggdäck är riktigt lyxigt, det blir en underbarplats för avkoppling och umgänge soliga sommardagar.

Varmt mörkbrunt, bärnstensfärgat eller silvergrått bränt trä gör ett sådant bygge till något alldeles extra. Komplettera med ett lusthus, en bastu eller kanske en härligt gammaldags ljugarbänk så har du den perfekta platsen för många sköna kvällar med härligt umgänge i framtiden.

Gammal teknik för nya användningsområden

Egentligen är det inget nytt med den här tekniken att bränna trä. Det är användningsområdet som är nytt. Förr brändes gärdsgårdsstörar som skulle slås ner i marken. Genom att bränna den spetsiga nederdelen hårt fick den motståndskraft mot röta och kunde stå kvar i många år innan den behövde bytas ut. Det har varit känt länge. Men att bränna panel och trall på liknande vis är inte alls lika välkänt även om det blivit populärt i Europa på senare år.

Yakiita - litet vackert trädäck

Yakiita är bara ytterligare en benämning på den här typen av bränt trä. Metoden gör att träets naturliga struktur och egenskaper lyfts fram på ett mycket vackert sätt. Det fungerar på många olika träslag förutom furu som kanske är vanligast. Gran kan till exempel brännas till flera olika nyanser från mörkbrunt till mörkgrått och även en bärnstensliknande färg som är mycket vacker. Lärkträd kan ge en mättad brun färg som ger en varm känsla.

Att bygga ett litet trädäck med den här typen av trallvirke som behandlats enligt tusenåriga gamla traditioner är värt varenda krona. Det blir vackert och känns verkligen nära naturen. Inte bara känns förresten, det är nära naturen, helt utan kemikalier och utan behov av efterbehandlingar i framtiden.

Kontakta oss

Du är välkommen att kontakta oss för att prata trädäck av alla möjliga sorter. Vi har lång erfarenhet av såväl design som konstruktion och vi kan alltid hitta anpassade lösningar för de förutsättningar du och ditt hus har. Välj trädäck från oss så slipper du jobbigt underhållsarbete i många, många år framöver. Miljövänligt, vackert, fritt från kemikalier och behandlat enligt mycket gammal och välbeprövad teknik. Vi hjälper dig att få det trädäck du vill ha. Kontakta oss redan idag för en förutsättningslös diskussion.

Behöver råd?

Hittar du inte rätt dimensioner?

Underhållsfritt trädäck med trall i vackert bränt trä

Välj shou sugi ban för trädäck, pooldäck eller trätrall utomhus. Hållbart, miljövänligt och fritt från kemikalier. Underhållsfritt och vackert.