Furutrall

Trall till altan eller trädäck måste väljas med omsorg. Virket får gärna vara lätt att arbeta med men måste samtidigt vara hållbart och inte kräva alltför mycket underhåll. En del väljer kanske stenplattor till altanen, det kan visserligen vara vackert, men känns inte alls lika varmt och skönt mot bara fötter. Trä ger en härligt naturlig känsla och det finns många spännande alternativ att välja mellan, alla med sina egenskaper och utseende.

Många väljer kanske vanlig tryckimpregnerad furu av ren tradition, men på senare år har det blivit allt mer populärt med värmebehandlat eller hårdare bränt trä, nästan förkolnat i vissa fall. Det låter kanske lite märkligt men denna typ av träbehandling har utvecklats ur en mycket gammal japansk metod och hus med bränd fasad finns lite överallt i Japan. I Europa har detta blivit populärt först på senare år då allt fler upptäcker de många goda egenskaperna och arkitekter har utnyttjat effekten till många läckert designade hus, trädäck, poolhus och staket.

Precis som med vanlig trall finns det olika träslag, det går att behandla många svenska och europeiska träslag med den här metoden. Furu är dock ett bra val här eftersom det är lätt att arbeta med.

Våra produkter

Furu trall

Shou sugi ban trädäck

Tänk dig ett stort härligt trädäck runt hela huset, ett mörkt, eller rentav svart däck som verkligen drar ögonen till sig. Svart furutrall ger en väldigt läcker kontrast till en grön gräsmatta eller andra växter. Det sticker ut, det påminner om människans relation till de ursprungliga elementen, eld och trä. Med sin motståndskraft mot vatten, insekter och kemikaler är det ett mycket bra alternativ för de flesta. Kombinera gärna med någon form av staket eller räcke i samma material för helhetens skull.

Trädäck kan byggas på plattor eller direkt på marken. Oavsett metod är det viktigt att marken först görs plan så allt blir stabilt. Även om grönt gräs och svart trä ger vackra kontraster kanske det inte är önskvärt med ogräs som tittar upp mellan brädorna efter något år. Glöm därför inte att lägga en markduk på underlaget också så slipper du det problemet.

Att beräkna virkesåtgången kan för den ovana vara lite knepigt. Kanske finns hörn, nivåskillnader eller annat att ta hänsyn till och dessutom påverkar det förstås hur tätt golv och eventuellt staket eller räcke ska göras. Kontakta oss gärna så hjälper vi till att räkna och vid behov rita upp det som behövs så slipper du köpa för lite eller för mycket till ditt projekt.

Bränd furutrall

Hur går det då till när trallvirke behandlas på det här sättet, ja det undrar nog många. Ursprunget är alltså japanskt och det förekommer även under namnet yakisugi eller yakiita. Om vi börjar med yakisugi så betyder det ordagrant bränd ceder för det var så det en gång började i Japan. Genom att bränna cederträ skapades en väldigt tålig och tät yta med stor motståndskraft mot både röta, insektsangrepp och eld. Det eldbehandlade virket fick dessutom den eftertraktade egenskapen att vara i det närmaste underhållsfritt. Väder och vind påverkar förstås ytan ändå, men i det här fallet blir effekten bara att träet ljusnar lite successivt medan dess positiva egenskaper består.

Det bästa exemplet på hur hållbart sådant här trä kan vara är kanske det gamla 1700-talstempel som finns i Japan, en av världens äldsta träbyggnader. Ytan har fått sin silverpatina men huset håller fortfarande.

Träet kan brännas olika hårt beroende på vilken effekt som eftersträvas. Efteråt kan ytan borstas med stålborste så träets struktur syns bättre. Någon ytterligare behandling behövs sällan, vilket innebär att detta även är ett miljövänligt alternativ.
Det kan kosta lite mer att skaffa bränd furutrall men eftersom underhållskostnaderna blir i princip obefintliga är det prisvärt över tid.

Yakisugi furu trädäck

Köpa Yakisugi trädäck i furu

Planerar du att bygga trädäck eller altan av något slag så är säkert ett yakisugi trädäck ett alternativ värt att titta närmare på. Eftersom det ofta inte är lika välkänt som mer traditionella lösningar finns det ofta många frågor till att börja med. Vi svarar gärna på dem alla och vi har dessutom många referensprojekt att visa upp. Det är väldigt inspirerande att se hur andra gjort med sina trädäck i verkligheten.

Börja med att skissa upp hur du vill ha det. Ta gärna höjd för eventuella framtida utökningar av ytan. Ofta nog tillkommer nämligen önskemål efter ett tag. Kanske behövs en spahörna med lite insynsskydd eller rentav en komplett bastu någonstans. Möjligheterna är många och behoven växer.

Kontakta oss med dina tankar så kan vi hjälpas åt att göra ritningar exakt som du vill ha det. Vi planerar sedan tillsammans med dig, gärna på plats hur arbetet ska utföras. Vi är vana vid att våra klienter gärna vill ha något unikt och vi ser till att det blir så.

Köp och bygg ditt yakisugi trädäck hos oss, gör en investering i ditt hus och ditt eget välmående. Underhållsfritt och vackert. Gammal teknik och ny design i skön symbios. Du kommer aldrig att ångra dig.

Behöver råd?

Hittar du inte rätt dimensioner?