Gran trall

I Japan har bränt trä använts under flera hundra år. Genom att förkolna ett trä ger man det nya egenskaper. Det får större motståndskraft mot fukt och mögel, blir sällan drabbat av angrepp från skadedjur och eftersom det redan är bränt har eld svårt att få fäste i det. Tekniken kallas för shou sugi ban, yakisugi eller yakiita.

Förutom att träet får nya egenskaper genom förkolningen blir det vackert och annorlunda. I Sverige är det fortfarande ovanligt att använda förkolnad trall, så det går att få en speciell estetisk effekt som avviker från hur det ser ut hos grannarna.

Våra produkter

Behöver råd?

Hittar du inte rätt dimensioner?
Gran trädäck

Grantrall

Gran är ett träslag som är formstabilt och som inte tar upp mycket fukt. Det har inte många kvistar, till skillnad från vissa andra träslag. En nackdel som brukar nämnas med gran är att det ger ifrån sig mycket kåda, och om du önskar ett ljust trä kan det vara en nackdel. Med ett trä som behandlats med shou sugi ban är det inga problem. Trall av gran som behandlats så det förkolnat blir ett slitstarkt och vackert alternativ, som passar bra för ditt trädäck. Det kräver inte mycket underhåll och risken att det drabbas av angrepp är liten.

Shou sugi ban trädäck av gran

Att välja trä som behandlats enligt shou sugi ban till ett trädäck är en bra idé. Gran är ett stabilt trä som inte har så många kvistar och redan utan att det är förkolnat håller det upp till 60 år. När det blir bränt ökar motståndskraften och hållbarheten så det blir ännu bättre, vilket passar för ett trädäck som utsätts för mycket slitage. Bränt trä behöver inte mycket underhåll, och det skadas sällan av fukt, mögel eller skadedjur.

Rent estetiskt finns det också fördelar med att använda förkolnat trallvirke av gran. Shou sugi ban är en process som görs kontrollerat och varsamt och det går att nå olika grader av förkolning. På det sättet kan det brända träet bli allt från ljust brunt till mörkt, det kan också förkolnas tills det blir svart.

Gran trall

Att köpa trall av gran

Du kan beställa bränt trallvirke av gran från oss. På hemsidan kan du se olika alternativ och nyanser och lätt välja vilka dimensioner träet ska ha. Kontakta oss om det är något du undrar eller om du önskar ett alternativ som inte finns på hemsidan.

Grantrall kan kosta olika mycket beroende på hur det behandlats. För att få aktuella prisuppgifter för just det trä du är intresserad av får du gärna kontakta oss.